Svátek má Zora

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

 

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

20.12.

Rybí polévka se smetanou

Ingredience

100 g smetany, 60 g hladké mouky

kapří ocas, kapří jikry, kapří hlava

60 g másla, 200 g kořenové zeleniny

sůl, mletý černý pepř, kari koření

polévkové koření, rajčatový protlak

na ozdobu: 2 housky, petrželka

Postup

Očištěnou rybí hlavu a ocas uvaříme v osolené vodě doměkka a vývar procedíme. Zatím si očistíme zeleninu a nakrájíme ji najemno. Maso obereme a nakrájíme nadrobno. Jikry si rozmícháme ve studené vodě, aby se oddělily. Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku a zalijeme ji rybím vývarem. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kari, rajčatový protlak a vše dobře rozšleháme metlou a povaříme. Pak přidáme rybí maso, jikry a velmi krátce povaříme. Před koncem varu polévku zjemníme smetanou a dochutíme polévkovým kořením. Během vaření polévky se nakrájíme housky najemno a nasucho je opražíme. Polévku podáváme posypanou kostičkami housky a nasekanou petrželkou.

 

21.12.

Kuba se slaninou

Ingredience

200 g slaniny

200 g sušených hub

6 stroužků česneku, 100 g sádla

1 velká cibule, 500 g krup

majoránka, pepř, sůl, drcený kmín

Postup

Kroupy propláchneme a dáme vařit v 1 litru osolené vody. Aby se nám nepřipékaly, přidáme lžíci sádla. Na pánvičce na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem, přidáme houby, které jsme si nechali cca 1 hodinu namočit (včetně nálevu) a vše cca 15 minut povaříme. Směs smícháme s uvařenými kroupami. Vymažeme pekáček sádlem a vyložíme ho slaninou. Pekáček celý zaplníme smíchanou směsí krup a hub s česnekem a cibulí. Navrch poklademe znovu slaninu a vše necháme na 40 minut zapéct na cca 200 °C do trouby. Kubu se slaninou podáváme na štědrovečerní tabuli také jako předkrm.

 

22.12.

Bramborový salát s kari kořením

Ingredience

15 dkg slaniny, 2 rajčata, kari

olivový olej, česnek, 800 g brambor

máta, sůl, 2 cibule, pepř mletý

Postup

Brambory uvaříme a necháme odkapat. Na rozpáleném oleji je zvolna opékáme do světle hnědé barvy. Necháme je okapat a osušíme na ubrousku. Část oleje slijeme a necháme jen trošku. Přidáme slaninu, cibuli a kari koření. Za stálého míchání zvolna opékáme asi 2 minuty, přidáme česnek a zase opékáme. Brambory vrátíme do pánve a prohřejeme. Přidáme nakrájená rajčata a salát prohřejeme. Podle chuti osolíme a opepříme, vmícháme čerstvou mátu.

 

23.12.

Klasický turek tak, jako ho vaří náš kamarád Míra z Nového Strašecí

Když u nás na dílně v Tuchlovicích zavoní káva, kterou vaří náš kamarád Míra, tak všeho necháme a jdeme na kafe. Není totiž turek jako turek, a Míra má vycizelovaný postup.

Tak, potřebujete pochopitelně čistej hrnek, lžičku a namletou kávu praženou podle klasické české receptury. Mletou najemno, jako na vaření kávy v džezvě.

Voda se musí převařit jen jednou. V hrnku kromě příslušné porce kávy nechte i lžičku. Zalévá se natřikrát a ne rovnou, ale krouživým pohybem ve směru hodinových ručiček. První zalití tak do poloviny hrnku a nechat spařit (néééé zapařit, to můžete potom!), počkejte tak asi minutu. Pak zalijte podruhé tak 2 cm pod okraj - a zase tak minutku počkejte. No a potom dolijte zbytek, udělá se taková pěkná pěna - ale zatím nemíchat. Počkejte tak minutu dvě a pak teprve zamíchejte.

Tak to je káva tak, jak ji vaří Mirek u nás na dílně v Tuchlovicích. A všichni - tedy Jára, Zdeněk, Míra a Standovec Vám přejeme krásné Vánoce!!!

 

24.12.

Vánoce patří spolu s Velikonocemi k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slavnost Narození Páně připadá tradičně na 25. prosince a Vánoce se v římskokatolické tradici slaví od jejího předvečera (večer 24. prosince) do svátku Křtu Páně (první neděle po 6. lednu, resp. 13. leden). První záznamy oslav Vánoc křesťany pocházejí ze 4. století z Říma. V Česku a dalších zemích s převládající římskokatolickou tradicí začíná oslava Vánoc na Štědrý den, 24. prosince, kdy je předvečer vánoční slavnosti. K Vánocům se pojí množství lidových tradic, k nimž se řadí vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví. Ve 20. a 21. století jsou Vánoce v mnoha zemích vnímány převážně jako svátky pokoje, rodiny a lásky, který lidé slaví společně bez ohledu na své náboženské přesvědčení. Samotné Vánoce podle křesťanské tradice (respektující starší židovskou zvyklost počítání nového dne od soumraku) začínají s vyjitím první večerní hvězdy 24. prosince. Tak Vám přeju, aby ta Vaše hvězda pěkně zářila a svítila na cestu Vašim blízkým i těm, kteří bloudí ve tmě.

Krásné Vánoce!

 

27.12.

Christmas panč

Ingredience

130 ml rumu

1 citron

1 badyán

500 ml vody

4 ks hřebíčku

500 ml bílého vína

1 pomeranč

140 g cukru krupice

2 ks celé skořice

Postup

Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Vodu smícháme s cukrem, pomerančovou a citronovou šťávou přivedeme k varu. Pak přilijeme rum s vínem a přidáme koření. Punč opět zahřejeme až k bodu varu. Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic. Každou sklenici zdobíme polovinou plátku pomeranče a citronu. Ihned podáváme.

 

28.12.

Christmas panč se slivovicí

Ingredience

80 ml slivovice

4 dl červeného vína

4 ks hřebíčku

4 sušené švestky

podle chuti med

Postup

Sušené švestky vypeckujeme a přelijeme slivovicí. Necháme pár hodin odležet. Víno svaříme s celým hřebíčkem a přilijeme slivovici ze švestek. Švestky překrájíme na malé kousky, vhodíme do hrníčků, zalijeme horkým vínem se slivovicí, podle chuti osladíme medem a ihned podáváme. Vánoční punč se slivovicí hřeje kudy léčí!

 

29.12.

Masala Chai

Ingredience

Na Masala Chai budeme potřebovat 2 šálky mléka, 1 šálek vody, 15 g lístků černého čaje, 10 lusků zeleného kardamonu, 1 lusk černého kardamonu, 3 hřebíčky, 3 kuličky černého pepře, 1-2 cm zázvoru, špetku strouhaného muškátového oříšku a 1 lžičku mleté skořice.

Postup

Nejdříve si všechny ingredience připravíme. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Kardamon vyčistíme od semínek. Hřebíček a pepř rozdrtíme. Všechno koření, kromě zázvoru, smícháme a ještě jednou důkladně rozdrtíme. Mléko svaříme s vodou. Přidáme koření, zázvor a vaříme na mírném ohni. Směs osladíme a přidáme k ní sypaný černý čaj. Opět vaříme asi 4-5 minut na středním ohni.

 

30.12.

Irská káva

Ingredience

Na irskou kávu si připravíme 80 ml černé kávy, 40 ml whisky, 1-2 lžičky třtinového cukru a 30 ml šlehačky.

Postup

Do ohnivzdorné sklenice nalijeme horkou černou kávu. K ní přidáme cukr a směs mícháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Pak přidáme whisky. Nápoj nalijeme do sklenice a ozdobíme šlehačkou. No a k tomu si mohou pochopitelně drsňáci nalít ještě panáka té whisky!

 

31.12.

Brunsinkovo-pomerančový punč

Ingredience

Na punč budeme potřebovat 250 ml brusinkové šťávy, 250 ml pomerančové šťávy, 75 ml vody, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku mleté skořice, 1/4 lžičky muškátového oříšku, cukr dle chuti a plátky pomeranče na ozdobu.

Postup

V rendlíku smícháme džusy, vodu, cukr a koření. Mírně ohřejeme na teplotu varu a vaříme 5-10 minut. Kdo chce, může do hotového nápoje přidat rum. Nápoj nalejime do sklenek a ozdobíme plátky pomeranče, případně citronu a brusinek.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 210 323 333