Svátek má Erik

Miloš Keller

Miloš Keller

Právě hraje:
JOSEF ŠIMEK & GREENHORNS
T JAKO TEXAS

13:00 - 18:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

11.10.

Pho bo

Ingredience

3 balení hovězí směsi na polévku, 0,5 kg dobrého hovězího masa na servírování (například kýta nebo svíčková), 2 - 3 ks skořice, 5 ks badyánu, 3 ks kardamomu, 6 plátků zázvoru, 1 opečená cibule, 3 opečené šalotky, 5 - 6 lžic soli (dle chuti), 8 - 10 lžic rybí omáčky (dle chuti), 2 lžíce cukru, Pho nudle, čerstvý koriandr, jarní cibulka, červená cibule, mungo klíčky, limetka, chilli

Postup

Směs na polévku dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a přiveďte do varu. Poté vodu vylijte a kosti omyjte (aby byl vývar čirý). Postup zopakujte, přidejte 4 lžíce soli a nechte vývar vyvařit. Pokud se objeví pěna, tak ji sesbírejte. Ve vývaru uvařte i hovězí kýtu. Po hodině vaření do vývaru přidejte opečené plátky zázvoru, opečenou cibuli, šalotku, badyán a skořici, kardamom (pokud tyto ingredience opečete, uvolní mnohem více aroma) a rybí omáčku. Vývar takto nechte dvě až tři hodiny táhnout, přidejte sůl, cukr a rybí omáčku. Uvařenou hovězí kýtu nechte vychladnout a nakrájejte ji proti vláknu na co nejtenčí plátky. Nudle pho namočte cca na půl hodiny ve vlažné vodě, aby změkly. Před zalitím vývaru nudle namočte do vroucí vody na cca 2 minuty (podle návodu) a opláchněte je pak studenou vodou, aby se nelepily. Nudle naservírujte do misky, přidejte nakrájené hovězí maso, jarní cibulku, mungo výhonky. Zalijte vroucím vývarem a ihned podávejte. Pho posypte koriandrem, chilli a pokapejte limetkou.

 

12.10.

Vietnamské vepřové kousky s nudlemi

Ingredience na 4 porce

Na maso a marinádu: 700 g vepřového bůčku, 3 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z limetky, 3 lžíce třtinového cukru, 2 šalotky, 2 utřené stroužky česneku. Na omáčku: 2 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce rýžového octa, 2 lžíce rybí omáčky, 1 utřený stroužek česneku, červená chilli paprička, 2 lžíce horké vody. K podávání: 350 g rýžových vlasových nudlí (bún), 2 lžíce sezamových semínek. Na salát: 4 snítky čerstvého koriandru, 4 stonky thajské bazalky, 1 mrkev, 1 kedlubna, 1/4 ledového salátu

Postup

Vepřový bůček očistěte a nakrájejte ho na tenké plátky. Všechny ingredience na marinádu dejte do misky a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pak s marinádou promíchejte maso a nechte alespoň hodinu stát, nejlépe přes noc Mezitím se pusťte do přípravy omáčky. Smíchejte cukr s octem, rybí omáčkou, utřeným česnekem, podle chuti jemně nakrájenou chilli papričkou a trochou horké vody. Sezam lehce opražte nasucho na pánvi. Bylinky nasekejte nahrubo. V našich podmínkách nejčastěji dostanete koriandr a thajskou bazalku. Kedlubnu a mrkev nakrájejte na velmi tenké nudličky. Ledový salát nakrájejte na tenké proužky a vše smíchejte. Marinované plátky vepřového masa opečte na grilu. Vystačíte si ale i s rozpálenou pánví a lžící oleje pro začátek, než maso pustí svůj tuk. Maso grilujte opravdu dokřupava! Mezitím připravte podle návodu na obalu rýžové nudle bún. Ty často stačí jen zalít vroucí vodou a nechat chvíli odstát. Po slití je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Grilované maso podávejte posypané praženým sezamem, s nudlemi, zeleninovým salátem a omáčkou, do které si každý namáčí kousky masa podle chuti.

 

13.10.

Smažená rýže se zeleninou

Ingredience

800 g uvařené jasmínové rýže, 3 vejce, 2 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 šalotky,1 stroužek česneku, 2 mrkve, jarní cibulka, hrstka koriandru, bílý sezam na zdobení, 2 lžíce sezamového oleje, sůl, pepř

Postup

Rýži uvařte podle návodu. Na smaženou rýži se hodí rýže z předešlého dne. Šalotku a česnek nakrájejte nadrobno. Mrkve očistěte a nakrájejte na úzké dlouhé nudličky. Jarní cibulku nasekejte na menší kousky. Rozpalte pánev, přidejte olej, šalotku a česnek a restujte „dosklovata". Přidejte vejce, chvíli opékejte a rozmíchejte, přidejte uvařenou rýži, rybí omáčku, sójovou omáčku a opékejte 5 minut, dokud rýže nezhnědne. Mrkev a jarní cibulku přidejte na konec a restujte další 2 minuty. Dochuťte solí a pepřem. Smaženou rýži dozdobte sezamem a koriandrem.

 

14.10.

Karamelizovaný bůček

Ingredience na 4 porce

cukr krupice 2 lžíce, vepřový bůček 1 kg, sůl 2 lžičky, lžíce rybí omáčky, glutamát - 1 lžička, křepelčí vejce 4-8 ks (nebo 2-3 slepičí), rýže jako příloha

Postup

V hrnci rozehřejte cukr na karamel. Bůček nakrájejte na plátky asi 5 x 2 x 1 cm a promíchejte ho v hrnci s karamelem se solí, rybí omáčkou a glutamátem. Nechte 30 minut odležet. Hrnec s masem zahřívejte na nejvyšší stupeň a za stálého míchání opékejte maso. Nepřilévejte vodu, maso by se dokonale neobalilo v karamelu. Restujte zhruba 10 minut, až ztmavne. Přilijte vodu, aby maso bylo skoro celé potopené, zakryjte pokličkou a vařte doměkka na středním stupni zhruba 1 hodinu, až se vyvaří skoro všechna voda. Mezitím uvařte vejce natvrdo, slijte je a oloupejte. Na posledních 10 minut je vložte k masu. Podávejte s rýží.

 

15.10.

Rybí karbanátky

Ingredience na 4 porce

rybí maso 500 g

rybí omáčka 1 lžíce

sůl 1 lžíce

čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky

jemně nasekaný kopr - 2 lžíce

jedna jarní cibulka

kukuřičný škrob - 1 lžíce

rostlinný olej na smažení - 200 ml

omáčka nuóc chám k podávání

Postup

Rybí maso omyjte a nakrájejte na kostky do mísy. Smíchejte ho s rybí omáčkou, solí, pepřem a nadrobno nasekaným koprem. Přikryjte a nechte v chladu marinovat zhruba 30 minut. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno. Maso umelte v kuchyňském robotu najemno, pokud ho nemáte, rozmačkejte maso ručně. Vmíchejte cibulku a škrob, až vznikne jemná pasta. Nechte ji chvíli vychladit. Připravte si misku s vodou, ve které si navlhčíte ruce. Namočte si ruce a naberte 2 lžíce rybí pasty. Vyválejte kuličku a zploštěte ji v dlaních, aby vznikl karbanátek. Stejně pokračujte se zbylou směsí. V hrnci nebo v hlubší pánvi rozpalte olej a osmažte v něm rybí karbanátky z obou stran dozlatova. Podávejte s omáčkou nuóc chám na ryby.

 

18.10.

Topinky

Na přípravu topinek je ideální chleba typu šumava. Dbejte na to, aby byly krajíce rovně ukrojené - nakrájejte je v kráječi nebo rovnou kupte krájený chléb. Na topinky se hodí jak čerstvý, tak i starší chléb (ten na rozdíl od čerstvého nasákne méně tuku). Topinky můžete smažit na oleji nebo na sádle. Vrstva horkého tuku v pánvi by měla být asi na prst vysoká. Pak do ní vložte plátky chleba a opečte je z obou stran dočervena. Vyjměte, osušte ubrouskem, osolte a potřete stroužkem česneku. Pokud vám bývá po klasických smažených topinkách těžko, potřete chléb pomocí mašlovačky olejem a pak ho opečte nasucho v pánvi nebo v troubě. Můžete ho také opéct v toustovači a pak potřít olejem.

Pomazánka 1

Ingredience na 4 porce

Cibule, sůl, hořčice plnotučná, česnek, 1 vejce, pepř mletý, kečup - jemný, mleté maso (může být i maso ve vlastní šťávě z konzervy), sýr, 1 ks nakládané okurky

Postup

Orestované mleté maso zamícháme se sýrem, nastrouhaným vejcem, okurkou, nadrobno nasekanou cibulkou a prolisovaným česnekem. Dle chuti přidáme kečup, hořčici, sůl a pepř. Do pomazánky můžeme přidat také majonézu nebo tavený sýr, zkrátka vše, co v lednici najdeme.

 

19.10.

Topinky - Pomazánka 2

Ingredience na 4 porce

1 ks cibule, Sůl, 1 lžíce hořčice plnotučná, 2 stroužek česnek, Voda, masox nebo vegeta, pepř mletý, 600 g hovězí maso, 1 špetka mletá paprika, Mouka, 2 ks zeleninová směs, 3 lžíce kečupu

Postup

Drobně nakrájenou cibuli osmažíme dorůžova a zaprášíme troškou papriky. Přidáme maso nakrájené na kousky velikosti hrášku a zalijeme šťávou ze dvou moravanek. Směs jemně osolíme, opepříme, přidáme lžíci plnotučné hořčice a asi 20 min. dusíme. Následně přidáme drobně nakrájenou zeleninu z moravanek a dále asi 30 min. dusíme. Nakonec směs zahustíme směsí (voda + mouka), do které přidáme kečup a česnek. Asi 10 min. povaříme za neustálého míchání a dochutíme masoxem nebo vegetou.

 

20.10.

Topinky - Pomazánka 3

Ingredience na 4 porce

120 g másla, sůl

5 stroužků česneku

špetka kari

1 lžíce pažitky

150 g tvrdého sýra

Postup

V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.

 

21.10.

Topinky - Pomazánka 4

Ingredience

3 velké cibule

1 kg cuketa

1 kg rajčata

1 kg paprika

1 kg mleté maso (nebo dvě konzervy vepřového ve vlastní šťávě)

10 feferonek

0,50 balíčku Deko

Postup

Maso orestujeme na velké pánvi, všechnu zeleninu pomeleme na masovém strojku, přidáme Deko a asi 90 minut dusíme do zhoustnutí. Nakonec směs osolíme, přikořeníme. Plníme do menších skleniček, ihned zavíčkujeme a na 10 min obrátíme dnem vzhůru.

 

22.10.

Topinky - Pomazánka 5

Ingredience

1 cibule

2 brambory uvařené ve slupce

4 stroužky česneku

1 lžíce kečupu - jemný

1 lžička papriky - sladká mletá

1 lžička grilovací koření

1 lžička pálivé papriky - mletá

1 lžíce majonézy

1 lžíce hořčice, olej

Postup

Brambory nastrouháme a smícháme se vším ostatním. Mažeme na topinky nebo tousty.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111