Svátek má Gizela

2/-3 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

22.1.

 

Kuřecí řízky v ořechové směsi

 

Ingredience

4 kuřecí řízky

5 dkg vlašských ořechů

4 lžíce strouhaného sýra

1/2 lžičky sušené šalvěje

1-2 vejce

sůl

mletý bílý pepř

strouhanka

olej

 

Postup

Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Nastrouhané ořechy smícháme se sýrem, šalvějí a se strouhankou. Řízky obalíme v ořechové směsi, namočíme v rozšlehaných vejcích a opět obalíme v ořechové směsi. V rozehřátém oleji smažíme do zlatova. Příloha: hranolky, bramborová kaše a zeleninová obloha.

 

 

 

23.1.

 

Zelňačka se sušenými švestkami

 

Ingredience

1 kg kyselého zelí

voda z kyselého zelí

lžíce cukru

sůl, mletý černý pepř, bobkový list

hrst sušených hub namočených ve vlažné vodě

20 dkg hladké mouky

1/4 l kyselé smetany

klobáska

hrst sušených švestek

Postup

Pokrájené zelí povaříme v kyselé vodě, kterou rozředíme vývarem asi na 1 litr. Přidáme cukr, sůl, pepř, bobkový list a sušené houby - později přidáme sušené švestky. Polévku zaprášíme hladkou moukou. Nakonec přilijeme kyselou smetanu a klobásku nakrájenou na kolečka.

 

24.1.

Smažené sýrové taštičky

Ingredience

1 až 2 plátky mraženého listového těsta

70 g tvrdého sýra

hladká mouka

máslo

masox

mléko

olej

 

Postup

Těsto necháme rozmrazit. Z másla a lžíce hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji troškou vývaru z masoxu, prošleháme, zjemníme mlékem nebo smetanou a povaříme 15-20 minut na hustou omáčku. Odstavíme a do hmoty vmícháme tvrdý sýr nakrájený na drobné kostičky. Necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme, rádýlkem nakrájíme obdélníky, které naplníme připravenou sýrovou hmotou. Zabalené taštičky zprudka osmažíme v rozpáleném oleji. Vyjmeme, necháme okapat. Podáváme teplé s dušeným špenátem nebo zeleninovým salátem.

 

25.1.

Vyklopené překvapení

Ingredience

250 g vařených špaget nebo makaronů

150 g šunky nebo šunkového salámu

1/2 balíčku zmražených rajčat s paprikami

1 zakysaná smetana

2 vejce

50 g strouhaného sýra

lžička solamylu

pepř, sůl

 

Postup

Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno stočíme do kruhu těstoviny. Přidáme vrstvu krájené uzeniny, vrstvu nerozmražené zeleniny, a tak pokračujeme do vypotřebování všech surovin. Zakončíme těstovinami a přelijeme zálivkou z rozšlehané smetany, vajec, sýra a solamylu a dochutíme pepřem a solí.

Pečeme pod alobalem ve středně vyhřáté troubě. Po upečení necháme 10 minut stát, vyklopíme a pokropíme kečupem. Podáváme se zeleninovým salátem.

 

26.1.

Plněný celer

Ingredience

400 g vepřového plecka bez kosti

400 g másla

20 g tuku

1 vejce, 1 dl mléka

4-6 celerů podle velikosti (asi 400 g)

40 g cibule, pažitka

20 g strouhanky

vývar, sůl

 

Postup

Umyté a osušené maso nakrájíme na menší kousky. Na rozehřátém tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vložíme maso, osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka. Z oloupaného a omytého celeru odkrojíme klobouček (asi pětinu) a ze zbylé části vydlabeme dužninu. Udušené maso a celerové výkrojky umeleme na masovém strojku, přidáme šťávu z masa, strouhanku, mléko, vejce a drobně nasekanou pažitku. Dobře promícháme. Směsí naplníme vydlabané celerové kusy, přikryjeme je kloboučky, urovnáme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, podlijeme horkým vývarem nebo vodou a za občasného polévání vlastní šťávou pečeme v rozehřáté troubě. Před dokončením kloboučky odkryjeme a zapečeme dozlatova. Podáváme s brambory maštěnými máslem.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze