Svátek má Lukáš

18/8 °C

Soňa a Vláďa

Soňa a Vláďa

Právě hraje:
THE GOLDEN KIDS
ČASY SE MĚNÍ

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

2.10.

Lidová pranostika říká, že „září víno vaří, říjen víno pijem". Tak dneska něco k vínu - výběr z hroznů nechám potom na Vás.

Sýrové tyčinky k vínu

Ingredience

Na 4 plechy potřebujete: 300 g jemně strouhaného tvrdého sýru (eidam), 250 ml smetany (min. 30 %), žloutek, 300 g polohrubé mouky, 250 g tuku na pečení. Navíc: vejce, drcený a celý kmín, hrubou sůl, dýňová semínka, polohrubou mouku na válení

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do mísy nasypte najemno nastrouhaný sýr, přidejte smetanu, žloutek, mouku i pokrájený tuk na pečení. Rukama vypracujte těsto, které vyválejte na pomoučněné ploše na plát vysoký asi 3 mm. Rádýlkem těsto rozdělte na tyčinky a ty pomocí nože přenášejte na plechy s pečicím papírem. Každou tyčinku potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem, případně dýňovými semínky. Každý z plechů nechte v troubě asi 15 minut, dokud okraje tyčinek nezezlátnou. K vínu chutnají tyčinky nejlépe

 

3.10.

Celerový krém s rozmarýnem

Ingredience

Na 4 porce potřebujete: ½ bulvy středně velkého celeru, 120 g pórku, 3 snítky rozmarýnu, 100 g másla, 1 litr zeleninového vývaru, 2 stroužky česneku, 200 ml smetany (min. 30 %), sůl, pepř

Postup

Celer očistěte a nakrájejte na kostičky, pórek omyjte a nakrájejte na půlkolečka. V hrnci rozehřejte máslo a celer s pórkem i snítky rozmarýnu na něm opečte tak, až zelenina začne zlátnout. Pak vše zalejte vývarem, přidejte prolisovaný česnek a asi 15 minut vařte. Poté z polévky vyjměte rozmarýn, přilejte smetanu a rozmixujte v hladký krém. Nezapomeňte ji ještě dochutit solí a pepřem, to k vůni rozmarýnu bohatě stačí! Kdo chce, může pro výraznější chuť polévky rozmarýn i nasekat

 

4.10.

Řepný salát s křenem

Ingredience

Na 4 porce potřebujete: 1 kg červené řepy, 4 lžíce balzámového octa, 4 lžíce olivového oleje, čerstvou petržel, sůl, pepř, čerstvý křen (možno přidat či vyměnit za 2 stroužky česneku)

Postup

Řepy omyjte, ale neloupejte, a po jedné či dvou je zabalte do alobalu. Pečte při 200 stupních asi hodinu, až jsou balíčky na stisk měkké (čím menší řepy použijete, tím kratší je doba pečení). Nechte trochu vychladnout, oloupejte (po upečení to jde skoro samo!) a nastrouhejte nahrubo nebo nasekejte v mixéru. K ještě teplé zelenině vmíchejte ocet, olej, hrst nasekané petržele a podle chuti osolte a opepřete. Přidejte lžíci nastrouhaného čerstvého křenu (nebo domácího naloženého křenu) a pro extra pikantní salát i prolisovaný česnek.

 

5.10.

Chipsy z kořenové zeleniny s paprikovým dipem

Ingredience

2 mrkve, 2 petržele, 2 malé řepy, 1 velkou červenou papriku, 3 stroužky česneku, 2 lžíce mletých mandlí nebo slunečnicových semínek, olivový olej, sůl, pepř, koření (třeba tymián nebo rozmarýn). Pečená kořenová zelenina je lehce nasládlá a skvěle se doplňuje s rozmarýnem, tymiánem nebo třeba oreganem.

Postup

Zeleninu (kromě papriky) oloupejte a škrabkou nebo mandolínou nakrájejte na tenké plátky. Můžete je smíchat dohromady, ale když bude mít každá zelenina vlastní misku, tak nehrozí, že řepa vše obarví na růžovo. Rukama zeleninu promíchejte s troškou oleje (stačí jen slabounce pokrýt) a kořením dle chuti. Rozprostřete na plech pokrytý pečicím papírem (čím méně se budou plátky překrývat, tím budou křupavější) a pečte i s celou omytou paprikou a neoloupanými stroužky česneku asi 20 minut na 180 stupňů dokřupava. Po upečení nechte papriku spařit v uzavřené nádobě, oloupejte, odstraňte zrníčka a rozmixujte s prolisovaným česnekem, solí a pepřem dle chuti, 4 lžícemi oleje a mletými oříšky nebo semínky. Hotové chipsy osolte až těsně před podáváním, aby nenavlhly, a servírujte s dipem.

 

6.10.

Cibulové krekry se semínky a mrkvovým dipem

Ingredience

2 cibule, 3 stroužky česneku, 100 ml chia semínek, 100 ml slunečnicových semínek, 100 ml dýňových semínek, 100 ml sezamu, 250 ml vody, sůl, drcené chilli, 2 velké mrkve, olivový olej, sůl, pepř, lžičku citronové šťávy. Cibule a česnek dodají krekrům šmrnc a jemný mrkvový dip je krásně doplní.

Postup

Všechna semínka smíchejte s vodou, lžičkou soli, špetkou chilli, malou nastrouhanou cibulí a dvěma stroužky prolisovaného česneku a nechte půl hodiny nasáknout. Odstátou směs rozetřete v asi 4mm vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, nožem rozkrájejte na obdélníčky a pečte při 160 stupních půl hodiny, nebo dokud není prostředek pevný a suchý. Druhou, větší cibuli nakrájejte nadrobno a smažte na 4 lžících oleje. Po chvíli přihoďte oloupanou a na malé kousky nakrájenou mrkev a dále restujte. Přihoďte nasekaný poslední stroužek česneku, nechte rozvonět, pořádně osolte a zalejte 3 lžícemi vody. Pod pokličkou nechte mrkev změknout, poté přemístěte i s olejem do misky a ručním mixérem rozmixujte na hladký dip. Podle chuti dosolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou.

 

9.10.

Zvěřinová polévka s houbami

Ingredience

30 dkg masa ze zvěřiny 1,5 l vody, sůl, 3 zrnka černého pepře, 2 zrnka nového koření 1 cibule, 2 stroužky česneku, 10 dkg kořenové zeleniny, 10 dkg brambor, 15 dkg čerstvých hub 4 dkg sádla.

Postup

Maso vložíme do studené vody. Přidáme podle chuti sůl, vložíme pepř, nové koření, očištěnou cibuli, česnek a maso uvaříme doměkka. Kořenovou zeleninu a brambory očistíme, nakrájíme na kostky a přidáme do polévky. Houby očistíme, nakrájíme na tenké plátky, osmažíme na sádle, dáme do polévky a vše dovaříme. Polévku popřípadě dosolíme.

 

10.10.

Zvěřinové plátky na houbách

Ingredience

¾ kg zvěřiny z kýty nebo hřbetu, 6 velkých hřibů (můžeme použít i jiné houby nebo je namíchat), pepř, 1 velká cibule, sůl, hladká mouka, olej.

Postup

Cibuli posekáme najemno, očištěné houby nakrájíme na kousky. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Plátky masa prudce opečeme na oleji a vyndáme do tepla. Ve výpeku orestujeme cibuli dozlatova, podlijeme malinko vodou, vložíme houby a dusíme několik minut. Pokud použijeme sušené houby, namočíme je před použitím do 1 litru vody, scedíme a touto vodou můžeme nahradit vývar. Poté přidáme maso i se šťávou, kterou pustilo. Zalijeme dle potřeby vodou. Do omáčky přidáme jíšku a poté necháme omáčku s jíškou povařit cca 20-30 minut, dokud maso nezkřehne. Dochutíme solí a pepřem.

 

11.10.

Kaňour na česneku se smetanou

Ingredience

1-1,2 kg zvěřiny, 4 stroužky česneku, 15 dkg slaniny, 10 dkg másla, 1lžička octa, 1 kelímek kysané smetany, sůl.

Postup

Zvěřinu (nejlépe z kýty) protkáme hustě na nudličky nakrájenou slaninou, česnekem a posolíme. Zbylou slaninu vložíme na zvěřinu. Pečeme zvolna v přikrytém pekáči v troubě a po půl hodině podlijeme slabě vodou se lžičkou octa. Když zvěřina začíná měknout, sundáme víko pekáče, dopeče dočervena a přitom jí poléváme kysanou smetanou.

 

12.10.

Dvojité řízky ze zvěřiny

Ingredience

75 dkg mladé zvěřiny (například z krkovice), 75 dkg kuřecích prsou, pepř, sůl, 7 dkg másla. Na obalení: hladká mouka, vejce, trochu mléka, sůl, strouhanka, olej na smažení.

Postup

Ze zvěřiny a kuřecích prsou nakrájíme po osmi stejných plátcích a rozklepeme je. Obě masa ochutíme solí a pepřem. Na plátky kuřecího masa klademe do středu plátek másla, zakryjeme plátkem ze zvěřiny a po okrajích poklepeme, aby se masa spojila.Tuplované řízky obalíme v trojobalu a smažíme v hojném množství oleje dozlatova z obou stran. Řízky necháme okapat na papírovém ubrousku.

 

13.10.

Divoká kachna na pomerančích

Ingredience

1 kachna, 7 dkg slanina, 2 pomeranče (nebo mandarinky), hrstička oloupaných mandlí (namočíme v horké vodě a oloupeme), sádlo, sůl, jíška.

Postup

Divokou kachnu rozdělíme na 4 díly, střídavě protáhneme slaninou a půlkami oloupaných mandlí, osolíme a dáme na pekáč na sádlo. Přidáme dílky oloupaných pomerančů zbavených jader a zbytek posekaných mandlí. Pečeme do měkka za občasného podlévání šťávou, zahustíme jíškou.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2017 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze