Svátek má Drahoslava

22/12 °C

Milan Schmidt

Milan Schmidt

Právě hraje:
TAXMENI
ŠKODA ČASU

10:00 - 14:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

 

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

29.6.

Námořnické maso

Ingredience

500 g hovězího špalíčku

sůl, mletý bílý pepř

1 cibule

2 lžíce rajského protlaku

3 lžíce oleje

250 ml červeného vína

Postup

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Lehce naklepeme, opepříme a osolíme. Cibuli oloupeme a posekáme najemno. Na tuku zpěníme cibuli a na ní maso důkladně z obou stran opečeme. Přidáme protlak, podlijeme vínem a vaříme doměkka. Na talíř servírujeme ozdobené kolečky vařeného vejce a podáváme s vařeným bramborem.

30.6.

Švédské námořnické maso

Ingredience

600 g hovězí roštěné

sůl, mletý černý pepř

petrželová nať - hrst

1 kg brambor

4 lžíce oleje, 3 cibule

100 ml portského vína

máslo na vymaštění

Postup

Brambory nakrájíme na silnější plátky a cibuli na kolečka. Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Rozehřejeme olej a osmažíme cibuli dozlatova. Vyjmeme ji a v tomtéž tuku opečeme maso. Zapékací mísu vymažeme máslem, vyložíme plátky brambor, osolíme, opepříme přidáme maso a osmaženou cibulku, nahoru dáme zbylé brambory, osolíme, opepříme. Vše zalijeme vínem nebo sherry a výpekem rozředěným asi 250 ml vody. Přiklopíme a při 180 °C švédské námořnické maso dusíme 70 minut doměkka. Švédské námořnické maso ihned podáváme.

1.7.

NÁMOŘNICKÉ HOVĚZÍ (SJÖMANSBIFF)

Kraj Blekinge si díky své jižní poloze vysloužil přezdívku „zahrada Švédska“. Právě odsud pochází jeden z hlavních pilířů švédské tradiční gastronomie – pomalu pečené námořnické hovězí. Jeho příprava v jednom hrnci se totiž výborně hodila pro vaření na lodích.

Ingredience

hovězí maso 800 gramů (krk nebo nízký roštěnec)

pivo tmavé - 250 mililitrů, 2 cibule, 1 pórek

sójová omáčka - asi 2 lžíce

vývar hovězí - asi 100 mililitrů

3 hřebíčky, 3 bobkové listy

brambory (6-8 kusů), hladká mouka - 1 lžíce

pepř cayenský (podle chuti)

olej, máslo, sůl, pepř bílý

petržel hladkolistá a kyselé okurky (k podávání)

Postup

Hovězí maso nakrájejte na plátky. V pánvi rozpalte máslo s olejem a zprudka ho orestujte. Osolte a opepřete, přesuňte i se šťávou do pekáče s pokličkou a zalijte pivem. Cibuli a pórek nakrájejte na tenká kolečka (z pórku použijte jen bílou část) a orestujte na rozpáleném másle s olejem dozlatova. Přidejte sójovou omáčku, koření a vše přidejte do pekáčku k masu. Zalijte vývarem. Brambory nakrájejte na silnější plátky, osušte je a obalte v hladké mouce. Opečte je na pánvi dozlatova. Přidejte k masu a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 40–60 minut. Podávejte posypané nasekanou petrželkou a s kyselou okurkou.

2.7.

Námořnické ragú

Ingredience

3 lžíce červeného vína

1 cibule

hovězí roštěnec - 300 g

1 dl oleje

sůl, čerstvá petrželka, mletý pepř

4 lžíce kečupu

na ozdobu - 1 vejce natvrdo

Postup

Roštěnec mírně naklepeme a nakrájíme na nudličky. Promícháme ho s několika kapkami oleje a necháme odležet v ledničce. Maso vložíme do pánve s rozehřátým olejem a za stálého míchání prudce opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme asi 1 minutu. Maso osolíme, přidáme kečup, víno, nasekanou petrželku a asi 3 lžíce vody. Námořnické ragú krátce prohřejeme. Námořnické ragú rozdělíme na talíře ozdobíme vařeným vejcem a hned podáváme s rýží.

3.7.

Námořnický guláš

Ingredience

60 dkg hovězího masa, 2 lžíce sádla

10 dkg slaniny, 1 cibule

3 dkg mrkve, 3 dkg petržele, 3 dkg celeru

sůl, 1 - 2 lžíce octa

1/2 bobkového listu

tymián, 4 kuličky nového koření

4 kuličky pepře, šťáva z 1/2 citrónu

1 lžička cukru, 1 lžička hladké mouky

2 dcl červeného vína

1 lžíce kečupu, vývar (nejlépe z kostí)

1 lžička hořčice

Postup

Na sádle promíchaném s rozškvařenou slaninou rychle opečeme na kostky nakrájené maso a odsuneme stranou. Do tuku dáme na plátky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Osmažíme, přidáme sůl, ocet, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, citrónovou šťávu, cukr, promícháme a za občasného podlévání vodou dusíme při častém míchání tak dlouho, až je maso poloměkké. Potom šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme víno, kečup a trochu vývaru a zvolna dusíme, až je maso měkké. Měkké maso vyjmeme z omáčky a vložíme do jiného kastrolu. Do omáčky přidáme hořčici, podle potřeby dochutíme, převaříme a přecedíme přes jemný cedník na dušené maso. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111