Svátek má Miloslav

0/-3 °C

Soňa a Vláďa

Soňa a Vláďa

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

13.11.

Přihlédneme-li k poznatkům tradiční čínské medicíny, dozvíme se, že v listopadu jsou nejvíce ohroženým orgánem plíce. Věnujme jim tedy zvýšenou pozornost. Dýchání nesouvisí jen se správnou funkcí krevního oběhu, ale má vliv i na náš psychický stav. Během stresových situací dýcháme mělce, povrchně, proto budeme-li vědomě ovlivňovat délku našeho nádechu a výdechu, zjistíme, že se s jakoukoli nepříjemnou situací vyrovnáme mnohem lépe.

Zapečená dýně s brambory a cibulí

Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a poté nakrájejte na měsíčky.

Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka.

Celou paličku česneku rozkrojte příčně na dvě poloviny.

Vše vyskládejte do pekáčku, zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a vložte snítky tymiánu.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

 

14.11.

Čínské kuřecí placičky

Ingredience

3 ks kuřecího masa - silnější řízek

3 vejce

1 cibule drobně nakrájená

4 lžíce solamylu

Sůl, grilovací koření nebo pálivá paprika

4 lžíce rostlinného oleje

1 lžíce sojové omáčky

1 lžíce worcestrové omáčky

 

Postup

Kuře nakrájíme na malinké kousky (čtverečky nebo nudličky). Dáme do misky, přidáme ostatní přísady a dobře promícháme. Necháme několik hodin proležet v chladu. Potom tvoříme na pánev malé placičky (jako lívanečky) a smažíme na oleji nebo i na suché teflonové pánvi.

Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou nebo jen s chlebem, hořčicí a zeleninovým salátem. Chutnají i studené.

 

15.11.

Cizrnová pomazánka

Suroviny

1 plechovka cizrny (asi 400 g)

3 stroužky česneku

citronová šťáva z 1 ks citronu

2 lžíce olivový olej

1 kelímek bílého jogurtu

 

Postup

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme.

Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolemi - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

 

16.11.

Čínské masové kuličky

Ingredience

400 g mletého masa - nejlépe vepřového

2 lžičky strouhaného zázvoru (nebo lžička mletého)

4 lžíce sojové omáčky

2 lžíce vína - nejlépe dezertního

1 lžička moučkový cukr

pálivá paprika

1 ks cibule nakrájená najemno

pepř mletý

sůl dle potřeby

hladká mouka na obalení kuliček

rostlinný olej

 

Postup

Všechny ingredience dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku zprudka, aby byly křupavé. Podáváme s jakoukoliv přílohou (mimo knedlíků) nebo se zeleninovým salátem. Na smažení je v tomto případě ideální fritéza.

 

17.11.

Panenka s bylinkovou omáčkou

Ingredience

150 dkg vepřová panenky 1 špetka sušené bazalky, 1 rajče 1 lžíce olivového oleje

omáčka

3 dcl smetany ke šlehání 1 lžíce bazalkového pesta

podle chuti steakové koření  sůl  mletý barevný pepř

 

Postup

Panenku nakrájíme na kolečka, jemně naklepeme, okořeníme steakovým kořením. Osolíme ji a opepříme. Omyté rajče nakrájíme na kolečka, jemně posypeme sušenou bazalkou. Na rozpálenou pánev vložíme panenku a orestujeme ji dozlatova. Maso vyjmeme a do výpeku přidáme rajčata. Lehce je orestujeme a také vyjmeme. Poté přidáme smetanu a bazalkové pesto. Omáčku provaříme a dochutíme solí. Panenku s bylinkovou omáčkou servírujeme na talíř tak, že prokládáme maso a rajčata. Nakonec vše přelijeme omáčkou. Panenku s omáčkou podáváme s různými úpravami brambor nebo s rýží.

 

20.11.

Smažený kozí sýr

Ingredience

2 stroužky česneku, 1 lžíce tymiánu

1 lžíce majoránky, 4 ks kozí sýr, 6 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce citronové šťávy, 1 vejce, 60 g strouhanky, 1 ks červené papriky,

1 zelená paprika, 2 lžíce vinného octa, špetka soli a bílého pepře

 

Postup

Oloupaný česnek najemno usekáme nebo prolisujeme. Bylinky opereme a trochu si jich odložíme na ozdobení. Zbytek nadrobno nasekáme. Pokud nemáme čerstvé bylinky, můžeme použít po lžičce sušeného tymiánu a majoránky. Plátky kozího sýra položíme do ploché misky a posypeme ho česnekem a bylinkami, zalijeme 3 lžícemi oleje a citronovou šťávou. Necháme zhruba 30 minut rozležet. Potom sýr lehce osušíme. Mezitím rozkvedláme vejce. Plátky sýra vložíme nejprve do vajíčka a potom je obalíme ve strouhance. V pánvi zahřejeme 2 lžíce oleje a na něm sýr dozlatova opečeme. Obě papriky očistíme, zbavíme zrnek, opláchneme a rozkrájíme na tenké proužky nebo nahrubo nastrouháme. Vinný ocet, sůl, pepř a zbylý olej pečlivě rozmícháme. Do této marinády zamícháme připravenou barevnou papriku. Kozí sýr upravíme na talíř s tímto paprikovým salátem a podáváme ozdobený bylinkami.

 

21.11.

Norská rybí polévka

Ingredience

3-4 ks rybího file, 1 mrkev, přiměřeně celer - 1 menší nebo polovinu většího, 1 pórek, máslo, hladká mouka, mléko, sůl, 1 ks zeleninového bujónu, zelená petrželka

Postup

Osolené filé podlijeme trochou vody a podusíme. V hrnci si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zalijeme vodou (do půlky hrnce), přidáme bujón, nakrájenou mrkev a celer (můžeme předem lehce osmahnout na másle) a necháme povařit, až je zelenina měkká. Poté vlijeme mléko nebo smetanu, přidáme na kousky rozkrájené filé, na kolečka rozkrájený pórek a necháme přejít varem. Nakonec přidáme sekanou petrželku. Kdo chce, může nakonec přihodit hrst krevet.

 

22.11.

Cizrna s kuřecím masem

Ingredience

2 ks kuřecí maso steaky

1 ks cibule

4 stroužek česnek

olej, sůl a koření - adžika

2 lžíce rajský protlak

2 hrnky cizrny - nebo cizrnu ve slaném nálevu z konzervy

- ve stejném množství

 

Postup

 

Cibulku orestujeme na trošce oleje do zlatova, přidáme maso na kousky smíchané s kořením. Osmahneme, osolíme, vmícháme protlak a dusíme do měkka. Minutku před dokončením přidáme česnek na plátky. Cizrnu vaříme doměkka. Pokud použijeme konzervovanou, je to pochopitelně rychlejší. Ale čerstvé je čerstvé! Všechno to potom pěkně smícháme, ozdobíme a podáváme.

 

23.11.

Střecha - rychlý nepečený moučník

Ingredience

1 balíček tmavých BeBe sušenek, 200 g másla,

150 g cukru moučky, 2 banány, 1 balíček stejných - ale světlých sušenek, 500 g tvarohu, podle chuti rum - pochopitelně je třeba myslet i na kuchařku nebo kuchaře!

podle potřeby 1 tmavá čokoládová poleva

Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme ho rumem. Nejlepší je použít přímo šlehač.

 

Postup

Na alobal naskládáme jako šachovnici sušenky (3 řady po 7 kusech, střídáme světlou a tmavou barvu sušenek). Je dobré si na alobalu vyzvednout okraje, aby se sušenky nerozjížděly. Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami poskládanými jako šachovnice, ale tentokrát na tmavou světlou sušenku a obráceně. Rozetřeme zbytek krému a na prostřední řady položíme oloupané banány vcelku. Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak, že se sušenky nahoře spojí do střechy. Po zatuhnutí v lednici polijeme moučník čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit. Pak už jen střechu ze sušenek krájíme a mlsáme, mlsáme...

 

24.11.

Vepřové plátky na pivu

Ingredience na 4  porce

1 hrneček kečupu, 1 dl piva,  máslo, 300 g vepřových plátků, nové koření, 5 lžic hořčice, 3 cibule, 1 palička česneku, bobkový list, 2 mrkve, 2 lžíce sójové omáčky, sůl

Postup

Naklepeme vepřové plátky a pokrájíme tak, aby byly spíš tenčí. Osolíme je. V misce spojíme tak pět lžic hořčice s polovinou utřeného česneku. V další misce smícháme kečup se sójovou omáčkou a pivem. Mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli a česnek také. Potřeme pekáček máslem, pak na něj poklademe cibuli a česnek, mrkev a koření. Vepřové plátky potřeme směsí hořčice s utřeným česnekem a naklademe na cibuli a mrkev. Nakonec je zalijeme kečupovou směsí. Vepřové plátky na pivu dáme péct na 180 °C do trouby a asi po dvaceti minutách promícháme. Ničím nepodléváme. Asi za 50 minut až hodinu je hotovo. Vepřové plátky na pivu podáváme s bramborovou kaší nebo přílohou podle chuti.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2017 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze