Svátek má Darja

17/5 °C

Milan Schmidt

Milan Schmidt

Právě hraje:
JOHNNY CASH
RING OF FIRE

10:00 - 14:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

Nepálský týden s Munou Khumari Thákuri

 

24.2.

Placky Poronta s bramborovo-sýrovou náplní

Sýr Gouda, vařené brambory, hladká a polohrubá mouka, sůl

Náplň

Uvařené brambory a nastrouhaný sýr smícháme v poměru 1:1, prohněteme na těsto

Těsto na placky - hladká a polohrubá mouka se smíchá v poměru 1:1, přidá se voda, trochu soli, prohněte se na těsto. To rozváníme na dvě tenké placky. Na jednu naneseme náplň a druhou přikryjeme. Prsty spojíme okraje. Pečeme nasucho, podáváme teplé, omastíme máslem, nakrájíme na čtvrtky jako koláč  a je to MŇAM!

 

25.2.

Dhal-bath

To znamená nepálsky čočka a rýže. Jak říká Muna „čučka". Uvaříme čočku do poloměkka - může to být mix několika barev. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme vařenou čočku, kmín, koriandr, chilli papričky, nakrájený česnek a zázvor v poměru 1:1, osolíme, podusíme s trochou vody a podáváme s vařenou rýží.

 

26.2.

Květák po nepálsku

Jako základ osmahneme na oleji cibuli, přidáme nadrobno nakrájené brambory, koření - kurkumu, mletý kmín, koriandr, pastu z čerstvého zázvoru a česneku, chlli papričky, n růžičky rozebraný květák, nakrájená rajčata, dosolíme a podáváme s vařenou rýží, nebo v kombinaci s Dhal-bathem (rýče a ostrá čočka).

 

27.2.

Maso po nepálsku

Vezmete kuře nebo si domů přivedete nějakého kozla. Hovězí se v Nepálu nejí, protože kráva je tam posvátná. Proto se vám klidně může stát, že si jedete po své levé straně na motorce a najednou je dopravní zácpa. Uprostřed silnice leží kráva a všichni ji ze všech stran objíždějí. Náš sirdar Pasang Temba nám dokonce řekl, že je horší provinění na silnici porazit autem krávu, než člověka - ať si na to dávám pozor. Maso po nepálsku, které se výborně hodí ke kombinaci Dhal-bath, tedy ostrá čočka se zeleninou a rýže, je vlastně takový guláš se zeleninou. Základem je i s kostmi nasekané kuře nebo jehněčí (ten kozel). Muna říká, že s kostmi to má lepší chuť! Na oleji osmahneme cibuli, přidáme maso a koření, pastu ze zázvoru a česneku, mletý kmín, kardamom, chilli papričky, kurkumu, rajčata, dusíme s vodou až se zredukuje a všechno je pěkně měkké. Podáváme s rýží, případně ostrou dušenou čočkou. Tak dobrou chuť!

 

28.2.

Ostrá čerstvá zeleninová omáčka - Ačar

Papriku, rajčata, česnek, cibuli, koriandr, čili, pepř a sůl podle chuti - to vše rozmixujeme a máme vynikající omáčku ke grilovaným masům nebo třeba ke špekáčku, opečeném na ohni.

Toast podle Muny - na toustový chléb namažeme máslo, poklademe šunku, přelijeme ostrou onáčkou a zapečeme.

Pasta z oleje, česneku a zázvoru - na kousky nakrájíme česnek a zázvor v poměru 1:1. Dáme na rozpálený olej, přidáme mletý kmín, koriandr a sůl a osmažíme z toho takovou kaši. Můžeme trochu polít vodou, ale tu necháme zredukovat. Dáme do sklenic s víčkem a máme v zásobě vynikající a zdravý doplněk k okamžité spotřebě. Je to vynikající k masu, nebo třeba jen na chleba s máslem!

 

2.3.

Kuřecí bábovka

Ingredience

5 ks kuřecích prsou, 4 debrecínské párky, vídeňské párky nebo klobásky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 5 vajec, olej, sůl, mletý černý pepř a sádlo na vymazání

Postup

Kuřecí prsíčka nakrájíme jako řízky na plátky. Osolíme, opepříme a potřeme trochou oleje. Sýr nastrouháme a smícháme s vejci. Párky nebo klobásy nakrájíme na kolečka. Bábovkovou formu vymažeme sádlem a dno a strany vyložíme kuřecími prsíčky. Nalijeme polovinu osolených vajec smíchaných se strouhaným sýrem a polovinu na koleček párků. Překryjeme kuřecími plátky a nalijeme zbytek vajíčka se sýrem, posypeme kolečky párku. Přikryjeme vrstvou prsíček. Kuřecí bábovku pečeme 1,5 hodiny na 200 °C. Kuřecí bábovku podáváme nejlépe s brambory či pečivem.

 

3.3.

Větší bábovka s vaječným koňakem

Ingredience

5 vajec

200g mletý cukr

200g polohrubá mouka

200 ml olej

200 ml vaječný koňak

1 prášek do pečiva

125g škrobové mouky

Postup

Mouku smíchame s práškem do pečiva a škrobovou moučkou.   Z bílku ušleháme tuhý sníh a zatím dáme stranou. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání přidáváme olej a koňak. Opatrne vmícháme polovinu sněhu a přidáme mouku, potom vmícháme, taktéž jemně, druhou polovinu sněhu. Vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme na 175 ° C asi 40 minut dle trouby. Zda je bábovka již upečená kontrolujeme špejlí.

DOBROU CHUŤ !!!

Jožka Bútorová

 

4.3.

Hrnková kokosová bábovka

Ingredience

1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka,3 hrnky polohrubé mouky, 1,5 hrnku oleje, 1 ks prášek do pečiva, 1 hrnek kokosové moučky, 2 vejce, na ozdobu cukr moučka podle potřeby, kokos na vysypání, máslo na vymazání

Postup

Vejce šleháme asi 4 minuty s cukrem. Přidáme olej, mléko, kokos a na závěr zašleháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotovou kokosovou bábovku necháme krátce prochladnout, vyklopíme a ještě za tepla posypeme moučkovým cukrem.

 

5.3.

Bábovka z kredence pro všechny mládence

Ingredience

12 lžic cukru krupice, 240 g dětských  nebo cukrářských piškotů1400 ml mléka, 4 balíčky pudinkového prášku

Postup

Pudinky vaříme po jednom, na jeden sáček použijeme 350 ml mléka a 2 - 3 lžíce cukru (podle chuti). Pudink nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou, poklademe piškoty a uvaříme další pudink. Takto můžeme pudinky libovolně vrstvit a prokládat piškoty. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Až je bábovka plná, necháme vychladnout a ještě dáme pořádně vychladit do ledničky. Pak teprve pudinkovou bábovku s piškoty vyklopíme. Pokud to nejde, zkusíme opatrně uvolnit okraje od formy a bábovkou prudce zatřepeme do stran. Pak přiklopíme talířem a společně otočíme, případně prudce třepneme. Pudinkovou bábovku s piškoty podáváme dobře vychlazenou nakrájenou na porce.

 

6.3.

Tatranková bábovka

Ingredience

Na potření: čokoládová poleva podle potřeby

tuk na vymazání, mouka na vysypání

Těsto: 250 g másla, 200 g cukru moučky, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, 2 čokoládové tatranky, 4 žloutky, 350 g polohrubé mouky, 250 ml mléka

Postup

Tatranky nastrouháme na jemno. Žloutky vyšleháme s cukrem moučka, přidáme máslo (tuk na pečení) a zase vyšleháme. Potom přidáme nastrouhané tatranky, kypřicí prášek a opět vyšleháme. Nakonec přisypeme mouku, přilijeme mléko a zamícháme do sebe. Těsto přendáme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku pečeme asi hodinu při 180 °C a hlídáme. Bábovku poté potřeme čokoládovou polevou. Tatrankovou bábovku s čokoládovou polevou nakrájíme a podáváme ke kávě nebo čaji.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111