Svátek má Bořivoj

29/15 °C

Katka Čepelíková

Katka Čepelíková

Právě hraje:
Country Radio
... klidné rádio do neklidné doby

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty, které jste mohli slyšet a třeba neslyšeli, ve vysílání v uplynulém týdnu.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

26.7.

Večeře na plech

Velmi jednoduchá příprava! Na plech dejte vše, co máte doma, pokapejte dobrým olivovým olejem, osolte, opepřete, případně přidejte koření a dejte zapéct. Přidat můžete brambory, krevety, kuřecí maso na kostičky, kukuřičné klasy, rajčátka, další zeleninu. Zdravé, jednoduché a rychlé!

 

27.7.

Vaječná omeleta s lososem

Ingredience

Vejce podle počtu strávníků, uzený losos, máslo, čerstvý špenát, rajčata, sůl a pepř

Postup

Omeleta k obědu nebo k večeři? Proč ne! Na másle udělejte dvě vajíčka, osolte, opepřete a přidejte špenát. Doplňte o rajčata a uzený losos.

 

28.7.

Domácí špaldová pizza

Ingredience na těsto

30 g mouky (nejlépe špaldové)

100 g tvarohu

1 bílek

špetka soli

Postup

Vypracujte těsto a připravte si ho plech, který pokryjete pečícím papírem. Co dáte na pizzu je již na vás, podle toho, co máte rádi. Může to být smetana, sýr, rajčatový protlak, houby, salám, šunka...

 

29.7.

Kuřecí prsa se smetanou a sušenými rajčaty

Ingredience

Kuřecí prsa, sušená rajčata v oleji, smetana, sůl a pepř, tvrdý sýr

Postup

Do pekáčku vložte osolená prsa, přidejte nakrájená sušená rajčata a zalijte smetanou. Můžete přidat i sýr - nejlépe na konci pečení, deset minut před koncem. Nechte zapéct. Jako přílohu zvolte hranolky, brambory nebo rýži.

 

30.7.

Brambory s panenkou

Ingredience

Brambory, vejce, čerstvý kopr, vepřová panenka, olivovoý olej, vaše oblíbené koření na maso

Postup

Uvařte brambory ve slupce, vajíčka natvrdo, nakrájejte kopr a osmahněte kousky panenky. Vše smíchejte, okořeňte, polijte olivovým olejem a je hotovo. Pochopitelně lze použít i kuřecí maso, krůtí...Fantazii se meze nekladou!

 

2.8.

Celerové a mrkvové hranolky

Zdravé jednoduché hranolky, které budou chutnat i dětem. Jednoduše nakrájejte celer na proužky, ochuťte libovolným kořením a pečte s trochou olivového oleje. Přidejte zeleninu a oblíbený dip. A mrkvové? Mrkev oloupejte, nakrájejte na nudličky, vyskládejte na plech, pokapejte olivovým olejem a okořeňte. Pečte do křupava a podávejte s oblíbeným dipem a zeleninou.

 

3.8.

Sýrovo-šunkoví šneci

Ingredience

Listové těsto, šunka, tvrdý plátkový sýr, kečup, oregano

Postup

Listové těsto potřete kečupem a posypte oreganem. Klaďte plátky šunky a sýra a těsto zarolujte jako roládu. Nakrájejte na plátky a potřete vajíčkem. Pečtě do zlatova A nejlepší jsou ještě teplé.

 

4.8.

Smažená rýže s květákem

Tahle dobrota je chutná, rychlá a i levná.

Ingredience

Rýže, květák, zelenina, případně nějaké masíčko, šunka, oblíbené koření - není špatné například žluté nebo červené kari, případně čerstvé bylinky.

Postup

Uvařte rýži a květák. Pak to společně hoďte na pánev a přidejte koření a zeleninu - co máte rádi. Můžete zkusit přidat také maso, vejce, šunku - fantazii se meze nekladou. Doporučuji i čerstvé bylinky.

 

5.8.

Brambory s pažitkou a tvarohem

Tohle je klasické jídlo, které dříve jedli naši předkové, protože si dokázali všechny suroviny vypěstovat a získat z vlastních zdrojů. Je to levná a zdravá večeře. Uvařte nové brambory. Až budou měkké, nakrájejte je na kousky, posypejte tvrdým nastrouhaným tvarohem, dejte na to pažitku a polijte trochou másla. Výborné, zdravé a rychlé.

 

6.8.

Brambory s pečeným česnekem a zakysanou smetanou

Brambory ve slupce uvaříme doměkka, poté přendáme na plech na pečící papír nebo do pekáčku, kde je nožem rozřízneme, polijeme olivovým olejem a posypeme nakrájeným česnekem na plátky. Můžete přidat ještě nějakou bylinku, výborně se hodí třeba rozmarýn. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut, po vyndání přendáme na talíř, posolíme a přidáme zakysanou smetanu. Můžete si takovým způsobem přichystat třeba i hranolky.

 

9.8.

Salát se sýrem feta a rajčaty

Smíchejte různé druhy zeleného salátu, přidejte rajčata, která předtím spolu s česnekem a olivovým olejem upečete v troubě, nakrájejte fetu na malé kousky, které posypte oreganem a také pokapejte olivovým olejem. Vše smíchejte dohromady a klidně přidejte ještě další zeleninu, třeba nakládané cibulky a koření.

 

10.8.

Smažené krevety s česnekem

Ingredience

Krevety, česnek, olivový olej sůl, bílý pepř

Postup

Nakrájejte česnek na plátky a dejte ho na pánvičku spolu s trochou másla. Vyloupané krevety osolte, opepřete a vhoďte na pánev. Počkejte, až krevety zrůžoví a můžete je vyndat. Položte je na salátové listy a přidejte citrón na pokapání. Krevety se hodí i do salátu nebo na topinku. Jako příloha se hodí například opečený bílý toastový chléb nebo rýže.

 

11.8.

Losos se zeleninou aneb dva až tři v jednom

Výhodou této večeře je to, že všechno připravíte v jednom pekáčku  a neušpiníte moc nádobí. Vezměte filet z lososa, osolte, opepřete, přidejte koření na ryby a dejte stranou. Nakrájejte zeleninu, kterou budete dávat spolu s lososem do trouby. Třeba rajčata, papriky, mrkev, cuketu nebo cibuli. Zeleninu vyskládejte do pekáčku, okořeňte, pokapejte olivovým olejem a lososa položte na zeleninu. Pečte společně v troubě a až bude losos růžový (asi po 15 minutách) ho vyndejte a dopečte zeleninu. Doporučujeme si k tomu udělat dip ze zakysané smetany, strouhaného parmazánu, česneku a trochou majonézy.

 

12.8.

Indické kari

Ingredience

Kuřecí prsa, kari koření, směs koření tika massala, kurkuma, zázvor, cibule, olej, smetana na vaření nebo kokosové mléko, konzervovaná loupaná rajčata nebo čerstvá rajčata, rýže, sůl a papř.

Postup

Moje zkušenost je, že se vždycky vyplatí mít doma plechovku s loupanými rajčaty. Na pánev dejte trochu olivového oleje a vhoďte cibulku, kterou nechte zpěnit. Na to dejte nakrájené kuřecí maso na kousky,  které osolíte a opepříte. Přidejte koření indické kari, kurkumu, nakrájený zázvor a koření tika massala. Nejdůležitější z koření je to kari - může být žluté nebo červené, může to být i kari pasta. Přidejte trochu vody a nechte dusit. Po odpaření vody dejte do pánve celou plechovku loupaných rajčat. Nechte to dusit takových 15 minut a nakonec přidejte smetanu ke šlehání nebo kokosové mléko, to je vynikající a navíc zdravější. Nebo můžete zvolit alternativu smetany na vaření nebo smetanu rýžovou. Povařte, ještě dochuťte a podávejte s uvařenou jasmínovou rýží. Nakonec ještě posypejte černým anebo bílým sezamem.

 

13.8.

Nudle s kuřecím masem

Ingredience

čínské nudle: 300 g

kuřecí prsa: 200 g

bambusové výhonky: 4 polévkové lžíce

jarní cibulka: 2 ks

sójová omáčka: 60 ml

olej (nejlépe rýžový)

sůl, pepř

Postup

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a smícháme s trochou oleje a polovinou sójové omáčky. Necháme alespoň 2 hodiny v lednici, nejlépe však do druhého dne. Nudle uvaříme dle návodu, slijeme a propláchneme, aby se nelepily. V hlubší pánvi nebo pánvi typu wok rozehřejeme olej a ze všech stran na něm zprudka opečeme kuřecí maso. Přidáme na proužky nakrájené cibulky a bambusové výhonky, koření, společně orestujeme. Dále přidáme uvařené nudle a při vyšší teplotě opět restujeme. Po chvíli přilijeme druhou polovinu sójové omáčky a ještě chvíli opékáme.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Vinohradská 3217/167, 100 00 Praha 10 - Strašnice
tel.: 251 024 111