Svátek má Miloslav

0/-3 °C

Soňa a Vláďa

Soňa a Vláďa

Právě hraje:
SCHOVANKY
DÁMSKÁ JÍZDA

06:00 - 10:00

Živé vysílání

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

16.10.

Dýňový dip s ořechy

Ingredience

500 g muškátové dýně, zbavené slupky

a semínek, nakrájené na 2cm kostky

2 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

50 g vlašských ořechů

150 g řeckého jogurtu

1 lžíce koření pěti vůní

1 lžíce nasekaných lístků koriandru

Postup

Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni na plechu pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pečte asi 20-25 minut. Nechte zchladnout. V robotu nasekejte najemno ořechy, přidejte dýni, jogurt, koření a koriandr, osolte a opepřete. Zpracujte dohladka. Podávejte s tortillovými lupínky, slanými krekry nebo s chlebem.

17.10.

Dýňová polévka s chilli

Ingredience

1 kg máslové nebo muškátové dýně,

oloupané, bez semínek, nakrájené na kostky

2 lžíce olivového oleje

20 g másla

2 cibule, na tenká kolečka

1 stroužek česneku, nasekaný

2 chilli papričky, nasekané, bez semínek

850 ml horkého zeleninového vývaru

4 lžíce zakysané smetany + 4 lžíce navíc

sůl a pepř

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni na plechu zakápněte lžící oleje. Pečte ji 30 minut, v polovině obraťte. V kastrolu rozehřejte zbývající olej a máslo, přidejte cibuli, česnek a ¾ chilli papriček a pod pokličkou duste doměkka. Vsypte upečenou dýni, přilijte horký vývar a zakysanou smetanu. Rozmixujte dohladka, osolte, opepřete a posypte zbytkem papriček. Podávejte se lžící zakysané smetany.

18.10.

Dýňové placičky

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

3 šalotky, nakrájené najemno

2 papričky jalapeños, nasekané, bez semínek

3 lžíce čerstvého zázvoru, nasekaného

sůl a pepř

¾ lžíce mletého kmínu

¾ lžíce mletého koriandru

780 g vláken ze špagetové dýně (viz recept č. 4)

2 vejce, rozšlehaná

70 g hladké mouky

Postup

V pánvi rozehřejte olej. Vhoďte šalotky a papričky, zázvor a opékejte asi 7 minut. Vmíchejte sůl, pepř, kmín a koriandr, minutu opékejte. Nechte chvilku chladnout. Přendejte do mísy a vmíchejte špagetovou dýni, vejce a mouku. Tvořte placičky a v pánvi je opékejte dozlatova.

19.10.

Dýňová omeleta s opečeným sýrem

Ingredience

2 lžíce oleje

175 g sýru akawi

500 g máslové dýně, oloupané a nakrájené na kostičky

1 stroužek česneku, nasekaný

2 lžíce balzamikového octa

hrst lístků čerstvé máty, nasekaných

6 vajec, rozšlehaných

sůl a pepř

Postup

V pánvi, která se hodí do trouby, rozehřejte 1 lžíci oleje. Opečte sýr a dejte ho stranou. Vlijte zbytek oleje, opékejte na něm dýni 10 minut, až změkne. Přidejte česnek a 2 minuty opékejte. Přilijte balzamikový ocet, do pánve vraťte sýr, posypte mátou, promíchejte, zalijte vejci a počkejte, až zpevní. Omeletu pak dopečte pod grilem. Podle chuti osolte a opepřete.

20.10.

Pečená dýně s tymiánem

Ingredience

1 muškátová dýně (asi 1,5 kg)

300 ml smetany ke šlehání

150 ml mléka

3 stroužky česneku, rozdrcené

2 lžíce sušeného tymiánu

sůl a pepř

85 g parmazánu

Postup

Troubu předehřejte na 150 °C. Vršek dýně odkrojte a lžící odstraňte semínka a jejich okolí. Dýni postavte na plech. V rendlíku ohřejte smetanu, mléko, česnek a většinu tymiánu, osolte a opepřete. Horkou směs nalijte do dýně a vmíchejte 50 g parmazánu. Dýni přiklopte vrškem a pečte 1,5 hodiny. Dýni vyndejte, sundejte „pokličku", posypte zbytkem sýru, vraťte do trouby a pečte při 200 °C 15 minut dozlatova. Posypte zbylým tymiánem. Vnitřek dýně s náplní vydlabejte a podávejte s pečivem.

23.10.

Hovězí krk na černém pivu

Ingredience

1,2 kg hovězího krku, nakrájeného na 5cm kostky, sůl a čerstvě mletý pepř, 6 plátků slaniny, nakrájených, 2 cibule, nasekané nahrubo

4 stroužky česneku nasekané nahrubo, 400-500 ml černého piva, 120 g rajského protlaku, 4 snítky čerstvého tymiánu, 3 mrkve nakrájené na větší kousky, 2 řapíky celeru nakrájené na větší kousky,

1 lžička krupicového cukru, 600 ml hovězího vývaru

Postup

Kostky masa osolte a opepřete. Slaninu zprudka vypečte v pánvi dozlatova, pak ji přendejte do hlubšího hrnce. Na vypečený tuk ze slaniny vhoďte maso a opečte ho ze všech stran, aby se zatáhlo. Dejte ho do hrnce ke slanině. Snižte plamen a do pánve vsypte cibuli, trochu ji osolte a opékejte 5 minut dozlatova. Pak přidejte česnek a ještě minutu opékejte. Zalijte pivem, přiveďte k varu a vařečkou seškrabujte do piva všechny připečeniny z pánve.

Obsah pánve přelijte do hrnce k masu a slanině, přidejte rajský protlak, tymián, mrkev, řapíkatý celer, cukr a tolik hovězího vývaru, aby bylo maso ponořené. Promíchejte, přiveďte k varu a nechte pod pokličkou zvolna bublat 2 hodiny, dokud není maso měkké. Občas promíchejte a odebírejte případnou pěnu. Odklopte a zvyšte plamen. Vařte ještě 15-20 minut do zhoustnutí. Vyndejte snítky tymiánu a podle potřeby dosolte a opepřete. Podávejte nejlépe s bramborovou kaší.

24.10.

Kočičí svatba

Ingredience

300 g hrachu, 200 g ječných krupek, 70 g sádla, sůl, ½ středně velké cibule, 200 g slaniny, nakrájené na kostičky, 1 lžička drceného kmínu,  3 stroužky česneku - prolisované, hrst majoránky

Postup

Začněte hrachem, nejlépe den předem. Propláchněte ho v cedníku, nasypte do hrnce, zalijte vodou, aby byl ponořený, nechte přes noc nabobtnat. Slijte vodu, pak hrách v čisté vodě uvařte doměkka. Kroupy stačí propláchnout, pak je v hrnci zalijte vodou - dvakrát více, než je krup. Přidejte třetinu sádla, trochu osolte a uvařte kroupy doměkka, pak je sceďte. Na zbylém sádle opečte cibuli a slaninu dozlatova. Přidejte kmín a česnek, asi minutu opékejte. Smíchejte s kroupami, hrachem a majoránkou. Nakonec osolte.

25.10.

Uzené se švestkovou omáčkou

Ingredience

600 g uzené vepřové krkovice, uvařené, 250 ml vývaru z uzeného, 250 g švestkových povidel, 3 lžíce medu, ½ lžičky mleté skořice, kůra z 1 citronu, nastrouhaná, špetka mletého hřebíčku, 100 ml červeného vína  sůl, čerstvě namletý pepř. Na jíšku: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky

Postup

Doměkka uvařené maso nakrájejte na plátky a uchovejte v teple. Vývar z masa se teď bude hodit na omáčku. Přiveďte ho k varu, stáhněte plamen a za stálého míchání do něj přidejte povidla, med, skořici, citronovou kůru a špetku hřebíčku. Přilijte červené víno a podle chuti osolte a opepřete. Pokud není omáčka dostatečně hustá, z másla a mouky udělejte světlou jíšku a za stálého míchání ji do omáčky přidejte. Nechte krátce povařit. Maso se švestoukou nejvíc chutná s bramborovými špalíčky.

26.10.

Hanácká syrnica

Ingredience

250 ml mléka, sůl, 1 lžíce kmínu, 1-2 lžíce másla, 2 balení olomouckých tvarůžků, nakrájených na malé kousky,  na ozdobu 125 g tvarohu nebo žervé, pažitka na ozdobu, brambory uvařené ve slupce k podávání

Postup

Do hrnce nalijte mléko, přilijte 250 ml vody. Osolte, okmínujte a přiveďte k varu. Přidejte máslo, tvarůžky a vařte na mírném ohni asi 5 minut, až se tvarůžky úplně rozpustí. Odstavte a hned do tekutiny rozdrobte tvaroh nebo žervé, důkladně promíchejte. Podle chuti dosolte, ozdobte pažitkou a tvarůžky a okamžitě podávejte. Syrnicu podávejte s malými bramborami uvařenými ve slupce.

27.10.  slavnostní menu 1. republiky

Telecí španělské ptáčky se smaženými bramborovými knedlíčky

Ingredience na 4 porce ptáčků

8 tenkých plátků z telecí kýty, sůl, 50 g slaniny nakrájené na plátky, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 1 středně velká cibule, 130 ml zakysané smetany, 20 g mouky, šťáva z 1/2 citronu. Nádivka: 2 menší sardele, 1 lžíce másla, 2 žloutky, 1 tvrdší houska a mléko na namočení, 1/2 cibule, oloupané a nastrouhané, hladkolistá petrželka, mletý pepř. Na bramborové knedlíčky: 1/2 kg brambor čerstvě uvařených, 40 g másla, sůl, 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť,  2 vejce na obalení, na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanku, sádlo na smažení

Postup

Na nádivku: utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme, zabalíme do slaniny nebo převážeme. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejeme. Usmažíme v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny. Procezenou šťávu nalijeme do zakysané smetany, do níž jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku. Na knedlíčky: oloupeme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvoříme knedlíčky asi jako ořech velké, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažíme dozlatova. Podáváme je k závitkům.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2017 Country Radio
Radio United Services s.r.o.
sídlo: Říčanská 2399/3, Vinohrady, 101 00 Praha 10
spisová značka: C 202501 vedená u Městského soudu v Praze