Svátek má Darina

16/11 °C

Automat

Automat

Právě hraje:
WAYLON JENNINGS
THE DEVIL'S RIGHT HAND

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle a dobroty Františka Mlsoty

Fígle, rady, recepty, postupy, nápady, návody a tipy na výlety Františka Mlsoty.

Náměty a nápady můžete posílat na fmlsota@countryradio.cz . Šikovné informace z Frantovy dílny poslouchejte na Country Radiu každý všední den v 18:10.

 

3. 9.

Co přináší září? Jablka, hrušky, švestky, rané brambory, patizón, čekanku i dýně!

Lilková pomazánka

Ingredience

2 lilky, citron, 3 lžíce sezamové pasty, ¼ hrnku extra panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, ½ lžičky římského kmínu, ¼ lžičku chilli nebo uzené papriky

Na ozdobu: hladkolistou petržel, pinie nebo sezam, olivový olej

Postup

Lilky - baklažány -  několikrát propíchejte vidličkou, aby vám v troubě nevybouchly, a pečte asi 40 minut při 200 °C, až je slupka tmavá a baklažán na omak měkký. Během pečení je otočte. Když lilek trochu vychladne, vydlabejte dužinu a ihned ji pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla. Nechte 5 minut v cedníku odkapat a poté rozmixujte s olejem a sezamovou pastou a ochuťte prolisovaným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem, římským kmínem a špetkou chilli. Ještě chvíli mixujte a podle chuti dolaďte další citronovou šťávou, sezamovou pastou či kořením.

Podávejte s pita chlebem, pokapané olivovým olejem a ozdobené nasekanou petrželí. Je to také vynikající příloha ke grilovaným masům!

 

4.9.

Bruschetta s cibulovou marmeládou, ančovičkou a olivami

Ingredience na 4 porce

6 plátků bagety nebo jiného italského chleba, máslo (pomazánka na bázi rostlinných tuků) s olivovým olejem, ½ kg cibule (červené), stroužek česneku, 250 ml červeného suchého víno, ocet aceto balsamico, 1 lžička tmavého cukru, 6 ančoviček, olivy, olivový olej, rukola nebo řeřicha, mořská sůl, čerstvě mletý pepř

Postup

Ve větší pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje a vložte cibuli nakrájenou na klínky. Po přibližně 10 minutách osolte a opepřete. Přilijte 250 ml vína, zastříkněte balzamikovým octem a přidejte lžičku tmavého cukru. Vařte, dokud se tekutina nevypaří a cibule nezkaramelizuje, přibližně dalších 45 až 50 minut. Cibuládu takto připravte ideálně den předem. Bagetu nakrájenou na centimetrové plátky opečte v předehřáté troubě na 200°C. Po vyjmutí z trouby potřete stroužkem česneku. Lehce vychladlé plátky pečiva potřete Bertolli s máslem a olivovým olejem. Na bruschettu navrstvěte cibuládu, ančovičku, pokrájené olivy a ozdobte rukolou nebo řeřichou. Cibuládu si takto můžete připravit i do zásoby. V lednici vydrží i několik týdnů.

 

5.9.

Dýňový koláč s ořechy

Dýně hokkaidó je podle odborníků univerzální kus zeleniny. Dá se připravovat na mnoho způsobů. Dýně jsou plné vitaminů, pomáhají ledvinám a při hubnutí, snadno se pěstují a dlouho vydrží.

Ingredience

Na formu o průměru 24 cm potřebujete:1 dýni hokkaidó, 220 g dětských piškotů, 180 g cukru krupice, 3 vejce, šťávu z jednoho pomeranče, 100 g rozinek, hrst vlašských ořechů, hrst lískových ořechů

Postup

Dýni omyjte, rozkrojte, zbavte semínek a nakrájejte ji na kostičky. Ty nasypte do hrnce, zalejte vodou a 10 minut je na sporáku povařte. Vodu sceďte, směs rozmixujte nebo rozmačkejte a nechte zchladnout. Do mísy nalejte žloutky, přidejte šťávu z pomeranče, cukr a dýňovou směs. Vše ručním šlehačem vyšlehejte. Z bílků vytvořte sníh. A jde se kompletovat! Do dýňové směsi přimíchejte rozmačkané piškoty, rozinky, ořechy i sníh z bílků, vymíchejte pevné těsto, které nalejte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte 35 minut při 180 stupních.

 

6.9.

Kuřecí paličky se švestkovou omáčkou

Švestky mají sezonu od srpna až do října. Obsahují vitamin E a spoustu minerálů, které pozitivně působí na játra i krevní oběh. Díky nakyslé chuti se dají využít ve slané i sladké kuchyni.

Ingredience na 4 porce

8 kuřecích paliček, 8 vyzrálých švestek, 2 šalotky, 2 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce portského vína, 2 lžičky balzamikového octa, 200 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř, 3 lžíce smetany na vaření, lžíci oleje, lžíci másla, pečivo k podávání

Postup

Paličky omyjte, osušte a dejte do misky spolu s marinádou z oleje, jedné lžíce povidel, soli a pepře. Šalotky nakrájejte najemno, švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na malé kostičky. V malém hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj zvolna opékat šalotku. Asi po minutě přidejte švestky a počkejte, dokud nepustí šťávu. Zalejte je portským vínem a balzamikovým octem a nechte probublávat, dokud se nevyvaří alkohol. Pak přidejte druhou lžíci povidel a vývar a omáčku zredukujte na půlku. Omáčku rozmixujte, zjemněte smetanou, osolte a opepřete.

Kuřecí paličky zprudka opečte ze všech stran, dejte do pekáčku, zalijte připravenou omáčkou a dejte péct na 25 minut na 180 stupňů. Podávejte s čerstvým pečivem nebo rozpečenými bagetami.

 

7.9.

Tvarohové švestkové knedlíky

Ingredience na 4 porce

250 g měkkého tvarohu

220 g másla, 200 g polohrubé mouky

1 vejce, 1 špetka soli, 20 ks švestek

4 polévkové lžíce cukru moučky

4 polévkové lžíce strouhanky

1 kelímek zakysané smetany

Postup

Máslo rozpusťte za stálého míchání na mírném ohni a odstavte. Mouku, tvaroh, vejce, polovinu rozpuštěného másla a špetku soli smíchejte a vypracujte hladké a vláčné těsto. Z něj vytvořte rukou váleček a ten nakrájejte na menší špalíky. Každý špalík prsty roztáhněte, doprostřed vložte švestku (případně dvě půlky bez pecky) a zabalte do tvaru kulatého knedlíku. Knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě asi 7 minut. Hned podávejte přelité zbylým rozpuštěným máslem a posypané opraženou strouhankou. Můžete ozdobit kopečkem zakysané smetany.

 

10.9.

Příprava na jaro

Trvalky už nehnojíme, ale letničky můžeme přihnojením a zálivkou podpořit ke kvetení až do mrazu.

V září můžeme trvalky i okrasné keře množit řízkováním a dělením trsů a zdarma tak zahradu obohatit o mnoho dalších rostlin.

Pokud již v září vysejeme otužilé letničky, jako jsou měsíčky, máky, chrpy, stračky či černuchy, dočkáme se na jaře květů velmi časně.

Před příchodem mrazíků je třeba ze země vyjmout a na suché, chladnější místo uložit hlízy mečíků a dosen, ke konci měsíce i cibule  tulipánů, u kterých chceme zachovat co nejvyšší kvalitu květů.

Září je ideální pro budování nové skalky. Kameny se do jara usadí a políčka mezi nimi budou připravená k osázení. Také suché květinové zídky a další náročnější stavby jdou v obvykle příjemném zářijovém počasí dobře od ruky.

Do nádob můžeme sázet cibule tulipánů, hyacintů a dalších cibulovin pro časně jarní rychlení. Zkrášlí pak terasu nebo celou zahradu a poskytnou první potravu čmelákům a včelkám.

 

11.9.

Garam masala je asi nejznámější indické koření - bývá základem mnoha kari. Je známé též pod názvem „koření pěti vůní". Tuto směs si snadno připravíme i doma z celých semen - buď si ji nameleme, nebo použijeme hmoždíř.

Ingredience na 2 porce kuřete na garam masala

1 kuře

2 lžíce koření garam masala

1 kelímek bílého jogurtu

Na přípravu směsi koření garam masala potřebujeme:

2 lžíce semínek koriandru

1 lžička římského kmínu

1/2 lžičky celého černého pepře

1 lžička kardamom semínek

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletých hřebíčků

1/2 muškátového oříšku nastrouhaného

Vše pomeleme nebo rozdrtíme v hmoždíři. Takto připravené koření můžeme i krátce uchovat v uzavřené nádobě.

Postup

Připravíme si marinádu z koření a jogurtu, kterou potřeme maso a uložíme alespoň na 6 hodin do lednice. Chutě se krásně spojí s masem. Do nádoby hrnce přidáme lžící oleje a kuře lehce osmahneme z každé strany. Pak přidáme ještě trochu oleje a vody a pečeme asi 25 minut.

 

12.9.

Krůtí kari

Ingredience na 4 porce

300 g krůtího masa (prsní řízky), 2 lžíce olivového oleje

3 lžíce thajské červené kari pasty, 2 velké šalotky

1 cuketa, 1 lilek, 1 červená paprika, 1 mrkev

1 chilli paprička, 400 ml kokosového mléka

2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce rybí omáčky

1 lžíce limetkové šťávy, mořská sůl

jasmínová rýže, koriandr

Postup

Krůtí prsa rozkrájíme na nudličky a osmahneme na oleji, poté je vydáme a dáme stranou. Ve výpeku z masa osmahneme zeleninu - cuketu, lilek - asi 4 minuty, poté dáme stranou. Tato zelenina je měkká a rychle by se nám rozvařila. Následuje příprava omáčky. Ve výpeku z masa a zeleniny umícháme curry pastu, přidáme šalotku, mrkev, papriku, vlijeme kokosové mléko a asi 200 ml vody a důkladně promícháme a vaříme asi 10 minut (do změknutí zeleniny).   Ke konci přidáme do omáčky maso a zeleninu (cuketu, lilek), koriandr, 1 lžíci limetkové šťávy, sojovou omáčku, 1 lžíce rybí omáčky. Dozdobíme koriandrem, chilli papričkami a případně dochutíme solí. Podáváme s rýží.

 

13.9.

Boršč

Suroviny na 4 porce

250 g brambor, 250 g bílého zelí, 400 g červené řepy

150 g mrkve, sůl a pepř, 100 g rajského protlaku

400 g předního hovězího masa, 1 velká cibule, voda, trochu oleje

2 bobkové listy, 4 stroužky česneku, 6 kuliček černého pepře

svazek kopru a petržele, zakysaná smetana na ozdobu

Postup

Hovězí maso uvaříme ve vodě se solí, kuličkami pepře a bobkovým listem do změknutí. Z vývaru pravidelně odebíráme pěnu. Měkké maso nakrájíme na menší kousky a vrátíme do vývaru. Přidáme kostky brambor, nakrouhané zelí a vaříme na mírném ohni dokud brambory nezměknou. Zatím si na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a k ní poté nasypeme kostičky oloupané mrkve a nastrouhanou červenou řepu, přidáme trochu vývaru, rajský protlak a podusíme. Obsah pánve zamícháme do vývaru, dochutíme prolisovaným česnekem, bylinkami, pepřem a solí. Necháme spojit všechny chutě a každou porci podáváme ozdobenou kopečkem zakysané smetany.

 

14.9.

Krkovička se sýrem

Ingredience na 4 porce

vepřová krkovička 4 plátky, 3 cibule, sýr Niva - 150 g, sýr Eidam - 200 g, pepř, sladká paprika

Postup

Krkovičku naklepeme a po obou stranách opepříme, nesolíme. Dáme do pekáčku, nevymazáváme. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a pěkně hustě s ní posypeme maso. Přidáme nastrouhanou Nivu a na ni ještě nastrouhaný Eidam, který posypeme sladkou paprikou pro barvičku. Také nepodléváme - ta šťávička se tak pěkně zredukuje, mňam! Pečeme cca 40 minut při teplotě tak 175 °C.

Kontakt

COUNTRY RADIO, Říčanská 3, 101 00 Praha 10
tel.: 251 024 111

© 2000-2018 Country Radio
MEDIA CLUB, s.r.o.
sídlo: Na Žertvách 132/24, Libeň, 180 00 Praha 8
spisová značka: C 204565 vedená u Městského soudu v Praze